ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ – Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΟΛΗΨΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ – ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ – ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ -ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΟΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α’ ΦΑΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (Παραδοτέο Πακέτο 1)
14-23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Η πολύ σημαντική και κρίσιμη φάση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών γεωτρήσεων πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο από αυτοκινούμενο γεωτρύπανο, που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη, υπό την επίβλεψη των γεωλόγων του ΑΠΘ και μελών της ερευνητικής ομάδας, Γ. Συρίδη και Ο. Κουκουσιούρα. Οι γεωτρήσεις έγιναν σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία είχαν προσεκτικά προεπιλεγεί μετά από γεωφυσικές έρευνες και μελέτες και ήταν απόλυτα επιτυχείς τόσο για το βάθος στο οποίο έφτασαν όσο και για το περιεχόμενο των πυρηνοληψιών που εξήχθησαν.


Σύμφωνα με το γεωλογικό πρωτόκολλο των αρχαιολογικών γεωτρήσεων τα δείγματα συσκευάστηκαν προσεκτικά και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ για άμεση εξέταση και αξιολόγηση από τους ειδικούς συνεργάτες του προγράμματος. Στη διαδικασία ανοίγματος των δειγμάτων συμμετείχαν εκτός των γεωλόγων Καθ. Γ. Συρίδη και Ο. Κουκουσιούρα, η ιζηματολόγος Δρ. Μ. Γκούμα και η ανθρακολόγος Καθ. Μ. Ντίνου.


Η πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κρίνεται ως εξαιρετικά θετική με τα δείγματα που πάρθηκαν να είναι πλούσια σε παρουσία υλικών που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν εργαστηριακά θετικά για το παλαιοπεριβάλλον, τη γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής, χρονολόγηση κλπ.


Παράλληλα, έγινε συστηματική δειγματοληψία ιζημάτων από την περιοχή γύρω από τη θέση από μέλη της της ερευνητικής ομάδας με στόχο μια σειρά εργαστηριακών μετρήσεων (Καθ. Ε. Αηδονά, μαγνητισμού) και αναλύσεων (χρονολόγησης). Ακολούθησε από συνεργάτες της ερευνητικής ομάδας (Φ. Στεφάνου-Γ. Λίγκας) η καταγραφή με εναέρια μέσα του χώρου μελέτης (πεδιάδα και ακτογραμμή) με σκοπό τη δημιουργία τοπογραφικών χαρτών και ανασύνθεσης της παράκτιας περιοχής (Δρ. Α. Χαλκιώτη).

Η περιοχή των αρχαιολογικών γεωτρήσεων
Εικόνα των πυρήνων
Δείγμα της ανασύνθεσης της παλαιοακτογραμμής

Αφήστε μια απάντηση