Μεθοδολογία Έρευνας

Η εργασία στο πεδίο και η μεθοδολογία της έρευνας σχεδιάστηκαν με βάση τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος αναφορικά με την παλαιογεωγραφική και παλαιοπεριβαλλοντική εξέλιξη της περιοχής έρευνας καθώς και τις διεργασίες σχηματισμού της αρχαιολογικής θέσης.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα στο πεδίο θα περιλαμβάνει α) τη χαρτογράφηση των γεωμορφών (θίνες, λιμνοθάλασσα, ρέματα) β) την εντατική λήψη δειγμάτων ιζήματος για ιζηματολογικές και περιβαλλοντικές αναλύσεις και δειγμάτων οπτικής. φωταύγειας (OSL) γ) τη λήψη αδιατάρακτων δειγμάτων για μικρομορφολογικές αναλύσεις από τις φυσικές και ανασκαφικές παρειές δ) τη λήψη πυρήνων ιζήματος με τη χρήση κρουστικού γεωτρύπανου που μπορεί να φτάσει σε βάθος έως 5 μ. από τις αποθέσεις της πεδιάδας.

Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δειγμάτων που θα πραγματοποιηθεί στα εργαστήρια του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ και στο Εργαστήριο Αρχαιολογικών Επιστημών Malcolm H. Wiener, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Η τοποθεσία του Ούριακου στη Λήμνο και οι διακυμάνσεις της ακτογραμμής τα τελευταία 12.000 χρόνια. Μια πρώτη εκτίμηση.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις περιλαμβάνουν: α) ιζηματολογικές αναλύσεις (κοκκομετρία, υπολογισμό οργανικής ουσίας και ανθρακικού ασβεστίου, pH και αγωγιμότητας, που θεωρούνται βασικές μέθοδοι ανασύστασης των αποθετικών διαδικασιών και των ιδιοτήτων των ιζημάτων που επηρεάζουν τις δυνατότητες διατήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων), (β) μικρο-στρωματογραφικές αναλύσεις (μικρομορφολογία) που αφορούν την περιγραφή και την ερμηνεία των συστατικών των ιζημάτων στο μικροσκόπιο και θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των διαδικασιών σχηματισμού μιας θέσης, των μετα- αποθετικών αναμοχλεύσεων, των παλαιοπεριβαλλοντικών αλλαγών και την ανίχνευση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σε πολύ υψηλή ανάλυση, (γ) εκτεταμένο πρόγραμμα ραδιοχρονολογήσης (AMS-Φασματομετρία Επιταχυντή Μάζας) και οπτικής φωταύγειας (OSL), με στόχο την δημιουργία ενός χρονοστρωματογραφικού πλαισίου όπου θα τοποθετηθούν οι επιμέρους περιβαλλοντικοί δείκτες σε συσχετισμό με τις αποθετικές διαφοροποιήσεις μέσα στο χρόνο, (δ) αναλύσεις άνθρακα και γυρεόκοκκων με σκοπό την ανασύσταση της παλαιο-βλάστησης, μελέτη τρηματοφόρων για τον υπολογισμό της αλμυρότητας και οστρέων για τη μελέτη του παλαιοπεριβάλλοντος και του παλαιοκλίματος, (ε) παλαιογεωγραφικά δεδομένα που θα συμπληρωθούν με τη μελέτη ανασύστασης της ακτογραμμής με σκοπό την ερμηνεία του σχηματισμού των χερσαίων γεωμορφών και της ανθρώπινης παρουσίας σε σχέση με τις ευστατικές μεταβολές.