ΚΥΡΙΑ ΦΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Η κύρια φάση της γεωφυσικής έρευνας πεδίου [Πακέτο Εργασίας 1] πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Φυσίνης της Λήμνου ανάμεσα στις 17 και 24 Ιουνίου 2020. Με δεδομένες τις δυσκολίες μετακίνησης στο νησί λόγω της πανδημίας, η αποστολή της ερευνητικής θεωρήθηκε άθλος και ως επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας για τη συμμετοχή τους στην παράτολμη λόγω των συνθηκών εξόρμηση στο νησί και την ιδανική ατμόσφαιρα συνεργασίας που επικράτησε στη διάρκειά της.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι εξής ομάδες εργασίας:

  1. Γεωφυσική διασκόπηση (Π. Τσούρλος και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Κ. Πολυδωρόπουλος και Π. Λούβαρης)
  2. Τοπογραφική έρευνα – δορυφορικές και εναέριες καταγραφές (Φ. Στεφάνου- Γ. Λίγκας)
  3. Δειγματοληψία φυσικών και αρχαιολογικών επιχώσεων (Γ. Συρίδης-Ο. Κουκουσιούρα-Μ. Γκούμα)
  4. Αρχαιολογική επισκόπηση (Πλ. Μητσάκος-Δ. Πουλατσόγλου)

Τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας, τα οποία ολοκληρώθηκαν άμεσα, μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε στην επιλογή των σημείων όπου θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες οι γεωτρήσεις. Τα δείγματα που συνελέγησαν από τους γεωλόγους (Γ. Συρίδης-Ο. Κουκουσιούρα) και τη γεωμορφολόγο (Μ. Γκούμα) της ομάδας μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο της Γεωλογίας του ΑΠΘ και στο συνεργαζόμενο με το Πρόγραμμα Wiener Lab της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών αντίστοιχα, για να ξεκινήσει σταδιακά η επεξεργασία τους [Παραδοτέο 2].

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας (λίθινα εργαλεία) καταγράφηκαν και μελετήθηκαν επί τόπου από τους Πλ. Μητσάκο και Δ. Πουλατσόγλου. Καμία συλλογή υλικού δεν πραγματοποιήθηκε.

Σημειώνεται η συντονισμένη χρήση από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας των η/υ που αγοράστηκαν στα πλαίσια του Προγράμματος. Ακολουθεί ενδεικτική φωτογραφική αποτύπωση όλων των παραπάνω δράσεων.

Ι. Γεωφυσική επισκόπηση

ΙΙ. Δειγματοληψία από φυσικά στρώματα

ΙΙΙ. Λήψη δειγμάτων χώματος για χρονολόγηση (OSL) από φυσικά και αρχαιολογικά στρώματα – Δείγματα για μαγνητικές μετρήσεις- Μικρομορφολογία

IV. Αρχαιολογική επισκόπηση

V. Τοπογραφικές εργασίες – Χρήση εναέριων μέσων (drone, πτητικό μέσο)

VI. Ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων

Αφήστε μια απάντηση