Μελέτη γεωλογικών πυρήνων από τη Λήμνο

Οπτικοακουστική καταγραφή των πυρήνων (βίντεο)/

Η δεύτερη φάση του Ερευνητικού Προγράμματος (διάρκειας 18 μηνών) περιλαμβάνει τη μελέτη των πυρηνοληψιών που πραγματοποιήθηκαν στη Λήμνο (1ο Πακέτο Εργασίας) τον Ιούνιο του 2020.

Οι πυρηνοληψίες της Λήμνου στο Γεωλογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ
Οι γεωλόγοι, Δρ. Γ. Συρίδης και Δρ. Ο. Κουκουσιούρα, μέλη της ερευνητικής ομάδας, ετοιμάζοντας τα δείγματα πυρήνων για περιγραφή και ανάλυση
Η γεωλόγος Δρ. Ο. Κουκουσιούρα ανοίγοντας το περιεχόμενο της πρώτης πυρηνοληψίας της Λήμνου

Οι τρεις πυρήνες, βάθους πολλών μέτρων – η βαθύτερη έφτασε τα 15μ – μετά την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ για άνοιγμα και επεξεργασία.

Καταγράφοντας την πρώτη περιγραφή της πυρηνοληψίας
Η γεωλόγος Δρ. Ο. Κουκουσιούρα παρατηρώντας τα πρώτα τμήματα του πυρήνα
Οι γεωλόγοι εκτιμώντας την πρώτη εικόνα των δειγμάτων

Επελέγησαν τα δείγματα των πυρήνων που επρόκειτο να μεταφερθούν στο Wiener Lab της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών (Συνεργαζόμενος Φορέας) για παράλληλες και συμπληρωματικές αναλύσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό της μελέτης και τις δυνατότητες του κάθε εργαστηρίου.

Παίρνοντας τα πρώτα δείγματα
Η ανθρακολόγος Δρ. Μ. Ντίνου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, συμμετέχοντας στο άνοιγμα των δειγμάτων
Λεπτομέρεια δειγματοληψίας
Φωτογραφική καταγραφή των δειγμάτων (Δρ. Γ. Συρίδης)

Η τεχνική επεξεργασία των δειγμάτων (πλύσιμο, στέγνωμα κλπ) – μια εξαιρετικά χρονοβόρος εργασία – που έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020, αντιμετωπίζει πολλές καθυστερήσεις λόγω των περιορισμών της πανδημίας που επηρεάζει την ταυτόχρονη εργασία πολλών ερευνητών στο εργαστήριο αλλά και τις μετακινήσεις τους. Ιδιαίτερα το lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης για δύο μήνες, καθυστέρησε σημαντικά την έναρξη και την εξέλιξη των προγραμματισμένων εργαστηριακών αναλύσεων των δειγμάτων. Ελπίζεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα.

Λεπτομέρεια απανθρακωμένων υλικών στον πυρήνα
Τα πρώτα δείγματα έτοιμα για την πρώτη φάση της επεξεργασίας στο εργαστήριο
Δείγματα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες μελετών

Αφήστε μια απάντηση